Sunday, December 1, 2019

Prăjitură săsească. Un desert ușor și gustos, cu brânză și griș

Pentru iubitorii deserturilor gen budinci, prăjitura săsească este perfectă, mai ales că are acel strat de griș care te poartă cu gândul la grișul cu lapte din copilărie.
  •  Pentru stratul de griș:
  • 1 l lapte
  • 300 g griș
  • 100 g zahăr tos
  • 25 g unt
  • 10 ml esență de lămâie
  • Pentru crema de brânză dulce:
  • 750 g brânză dulce( proaspătă, de vaci)
  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 5 ouă
  • 50 g cireșe confiate
  • 150 g zahăr tos
  • 50 g zahăr vanilat
  • 10 ml esență de vanilie
  • 1 linguriță sare
  • În plus:
  • 15-20 g unt pentru uns forma
  • zahăr pudră pentru tapetat forma și pudrat prăjitura

- mod de preparare -

 Preparăm mai întâi stratul de griș pentru prăjitură săsească cu brânză dulce și merișoare.
Punem laptele la fiert, iar când începe să fiarbă adăugăm sarea și zahărul, amestecăm intens până la topirea acestora, apoi adăugăm grișul, în ploaie.
Amestecăm intens până când budinca de griș se îngroașă, apoi stingem focul, încorporăm untul și esența și întindem budinca în forma de copt, unsă cu unt și tapetată cu zahăr.
O lăsăm să se tempereze ușor, acoperită cu o folie direct peste ea, să nu prindă crustă.
Pregătim stratul de brânză și coacem prăjitura
Sfărâmăm brânza într-un bol.
Peste brânza sfărâmată adăugăm, pe rând: zahărul, sarea, apoi untul topit, ouăle, făina și merișoarele.
Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se odihnească 3-4 minute.
Întindem crema de brânză peste stratul de griș și coacem prăjitura săsească cu brânză dulce și merișoare, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm apoi să se răcească, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.

No comments:

Post a Comment